Urmeaza sa mergi pentru prima data ca pasager(a) pe o motocicleta? Ai mai mers dar ti se pare ca ceva nu este chiar cum trebuie? O sa incerc sa explic cateva lucruri legate de mersul ca pasager(a) pe motocicleta.
Ce trebuie sa stii ca pasager(a) inainte de a te urca pe motocicleta:
- Cand sa te urci/cobori: Intotdeauna asteapta semnalul pilotului inainte de a te urca si cobora de pe motocicleta.
- Cum urci/cobori: Urcarea si coborarea de pe motocicleta se face pe partea stanga (de regula pe partea dreapta este toba care poate fi fierbinte si exista riscul de a te arde; in cazul motocicletelor cu tobe pe ambele parti nu are asa mare importanta) folosind ca sprijin umarul stang (sau cel de pe partea de pe care te urci) si scarita (pentru pasager desigur ) de pe aceeasi parte. Pe scarita se va pune piciorul stang (sau dreptul in cazul in care te urci de pe partea dreapta) — procedura similara cu urcatul pe cal. Nu se va incaleca motocicleta in acelasi mod in care o face pilotul (cu piciorul stang pe asfalt si trecerea piciorului drept peste coada motocicletei).
- Cum trebuie sa te tii: Exista 2 modalitati de a te tine: fie de bara din spatele motocicletei (daca are) fie de rezervor (am auzit si de o combinatie intre cele doua: o mana pe rezervor si o mana pe bara din spate insa nu am incercat pana acum aceasta modalitate si din ce am inteles ar fi si incomod pentru pilot). Dupa ce ai gasit varianta cea mai comoda atat din punctul tau de vedere cat si al pilotului trebuie sa mai ai in vedere un lucru: Cum sa te tii pe viraje? Pai simplu: trebuie sa te tii cu genunchii de pilot (genunchiul opus virajului – la un viraj de dreapta va fi genunchiul stang – iti va oferi un punct esential de sprijin) fiindca altfel motocicleta va deveni instabila in timpul virajului.Recomand folosirea gripurilor de la http://moto-grip.com/ro/
- Unde si cum trebuie sa te uiti: Acest lucru este foarte important in timpul virajului deoarece poate din nou face motocicleta instabila. Pentru a evita acest lucru, privirea trebuie orientata spre punctul cel mai indepartat al virajului si trebuie sa se faca peste umarul pilotului aferent directiei virajului (de exemplu daca avem un viraj la dreapta, pilotul se va inclina spre dreapta, deci te vei uita peste umarul drept al pilotului). Desi mai putin imporant in linie dreapta e bine sa te uiti la drum fiindca pilotul poate fi nevoit sa faca o manevra de ocolire sau evitare si trebuie sa fii pregatit(a).
- Pun picioarele jos cand ne oprim? Nu. Picioarele trebuie sa stea tot timpul pe scarite.
- Cum trebuie sa stau? Trebuie sa fie relaxat(a) si sa te misti cat mai putin.
Daca nu ai o modalitate directa de a comunica cu pilotul (de exemplu un sistem de comunicatii prin Bluetooth) asigura-te ca exista o modalitate prin care poti sa ii comunici pilotului intentile tale (in cazul in care nu iti zice nimic legat de acest aspect).